На отделни места украинските сили изпитват сериозни затруднения срещу руската армия. Мисля,

...
На отделни места украинските сили изпитват сериозни затруднения срещу руската армия. Мисля,
Коментари Харесай

Русия бавно, но сигурно като боа удушвач унищожава Украйна

На обособени места украинските сили изпитват съществени затруднения срещу съветската войска. Мисля, че това води и до огромен брой жертви. В момента наистина не виждам по какъв начин украинските сили могат да се оправят с руснаците. Това съобщи пред БНР Щефани Бабст, някогашен началник на екипа за стратегическо предугаждане на НАТО.

Тя разказа тактиката на съветската войска в Южна Украйна като тактика на боа удушвач.

" Боата заобикаля жертвата си и постепенно стяга примката, до момента в който удуши плячката. Точно това прави Русия през цялото време на войната, когато атакува Украйна от три страни по едно и също време ", изясни специалистът.

По нейни думи Русия се пробва да " задуши " освен украинската войска, само че и стопанската система на страната. Това по нейни думи се виждало изключително добре по Азовското и Черноморското крайбрежие - Русия блокира пристанищата и е прекъснала украинските вериги за доставка.

Бабст уточни, че Одеса на процедура също е обсадена. Пристанищният град към момента е под украински надзор, само че под засилен съветски обстрел.

Според нея украинските сили съумяват относително добре да предотвратят десант по море, само че това означавало, че през Одеското пристанище не се търгува. Пристанището е минирано, а във водите на Черно море чакат съветските бойни кораби, означи тя.

Запитана за какво съветските сили се концентрират върху пристанищата вместо върху столицата Киев, Бабст изясни, че 95% от вноса и износа на Украйна се прави през пристанищата на Азовско и Черно море. Пристанищата и инфраструктурата на морските градове са добре развити, до момента в който сухопътните връзки не са подобаващи за търговията с големи количества жито или слънчоглед. По нейни думи украинските пристанищни градове в действителност са от основно значение.

" Ако може да се има вяра на думите на кмета на към този момент изцяло заличавания Мариупол, руснаците трансферират годното украинско жито от силозите в региона с камиони до Севастопол и по-късно го изнасят с кораби от Крим на международния пазар. Ако това е правилно, икономическите загуби за Украйна в действителност са обилни ", акцентира специалистът.

Тя означи, че редица страни - Турция, Алжир, други африкански, както и доста близкоизточни страни, са изцяло подвластни от вноса на жито. Според нея цената на житото ще се повиши още, а с това, по думи на Бабст, Русия има съвършеният лост в ръцете, с цел да оказва напън в гонене на военните и политическите си цели.

Според нея положението на Украйна не е розово. Експертът посочи, че украинската войска е несравнимо по-малка от съветската, а би трябвало да отбранява доста дълга фронтова линия по границата на Донбас и в същото време да удържи Одеса.

В момента в действителност не желая да съм на мястото на шефа на украинския общоприет щаб, призна Бабст.

Относно военната тактика на Русия той съобщи, че " по-късно спънато начало на войната, с неуспеха пред портите на Киев, руснаците съумяха доста добре да се прегрупират и реорганизират. Разбира се, те към момента имат проблеми в тила и с бойния дух на бойците. Със сигурност към момента имат проблеми. Но в случай че анализирате събитията през последните 3-4 седмици, ще установите, че бавно, само че несъмнено като боа удушвач Русия се пробва да унищожи Украйна - стопански и военно ".

По отношение на настояването на украинския президент Володимир Зеленски Русия да се изтегли от цялата територия на страната, военният специалист акцентира, че Путин крие няколко коза в ръкава си.

Тя разясни, че няма поради потреблението на тактически нуклеарни оръжия, а по-скоро изпращането на още жива мощ на бойното поле.

" Рано или късно ние, западните съдружници, трябва да обсъдим с украинския президент Зеленски нашата политическа и стратегическа цел. Какво е реалистично? И какво евентуално не можем да реализираме? Този стратегически спор даже не сме го почнали - нито в НАТО, нито в Европейски Съюз ", означи тя.

Бабст съобщи, че не счита, че се работи по някакво предложение, което да е насочна точка за мирни договаряния, макар че имало едно ядро, което евентуално ще се заеме тъкмо с това - контактната група " Рамщайн ". " Засега тази група координира военната помощ за Украйна и образованието на армията. Но защото, по този начин или другояче,тази група под американско управление е основана, мисля, че е подобаващ формат за изработването на по-голяма и задълбочена тактика ", изясни тя.

По нейни думи съюзниците сега наподобяват разконцентрирани.  " Британският министър председател Джонсън приказва за принуждаването на Русия да " стъпи изкривено ", в случай че мога по този начин да се изразя. Германският канцлер е по-скоро нерешителен и обезпокоен от вероятно ескалиране на напрежението. Френският президент пък желае бързо помирение. А естонската премиерка Калас не желае даже да се приказва повече с Путин, откакто в действителност желаеме да го изолираме ", означи специалистът, допълвайки, че даже единствено тези разнообразни послания са притеснителни.

Относно свикването на така наречен тайгъртийм (tigerteam) в Съединени американски щати Бабст изясни, че този екип, призован преди няколко седмици, се състои от хора от Националния съвет за сигурност, от Пентагона и от непосредственото обграждане на американския президент. Тяхната задача била да изготвят проект за деяние при настъпване на най-лошия сюжет - ескалация с приложимост на нуклеарно оръжие.

Според нея е вярно решението тези проекти да се вършат в извънредно дребен кръг от хора. Това не било тематика за публичен спор. По думи на Бабст обаче американците ще би трябвало да обсъдят ходовете си с другите съюзнически нуклеарни сили, т.е. Англия и Франция, които са част от нуклеарната група за обмисляне на НАТО. Тези проекти включват защитни ограничения.

Тя уточни, че натовските групи, ситуирани в Румъния, България и балтийските страни, са в нараснала бойна подготвеност. Плановете, за които приказвам, включват да вземем за пример техническо съоръжение за нуклеарна отбрана и отбрана от химическа офанзива, разясни специалистът.

Запитана дали чака ескалация с приложимост на нуклеарно оръжие, Бабст съобщи, че предизвестието на Съединените щати от началото на войната не се е трансформирало.

" Ние, съюзниците, Западът, не трябва да бъдем въвлечени във войната. НАТО не трябва да бъде принудена да влезе във войната. Върху това стъпва военната и икономическа помощ за Украйна. Но това не значи, че не би трябвало да преглеждаме разнообразни сюжети, даже тъкмо защото Путин е толкоз непредсказуем и е подготвен да наруши всички правила и обещания. И тъй като не можем да имаме вяра на нито една негова дума ", безапелационна бе тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР